Най-отявленият критик на Кремъл Алексей Навални, излежаваш присъда в Сибир,

...
 Най-отявленият критик на Кремъл Алексей Навални, излежаваш присъда в Сибир,
Коментари Харесай

Колонията в Сибир в бивш ГУЛАГ, болест и изолатор: Какви бяха последните години на Навални?

 

Най-отявленият критик на Кремъл Алексей Навални, излежаваш присъда в Сибир, загуби жиовта си на 47 години, оповестиха от съветската затворническа работа по-рано през днешния ден. Той влезе в международните вести, когато беше токсичен с нервнопаралитично вещество през 2020 година

Русия лиши свободата и живота му, само че не и достолепието му, написа Роберта Мецола

Последните години от живота си той прекарва в колония във Владимирска област, където има проблеми със здравето. Там той продължаваше да води своите борби, както може, с каквото може. Но в края на декември мистериозно изчезва, а по-късно се схваща, че е в един от най-строгите затвори в Русия, където и по-късно издъхва.

Снимка: Reuters

Руски лекари предизвестяват още през ноември 2023, че Навални има сериозна потребност от лекуване.

Те даже разгласиха отворено писмо до президента Владимир Путин, в което упорстват опозиционерът, който е в наказателна колония да бъде лекуван. Тогав и екипът на Навални показва опасения за здравословното положение на 47-годишния критик на Кремъл. Сътрудниците му оповестяват и че пет дни нямат контакт с него.

Здравословното положение и на политика Алексей Горинов, противопоставил се на войната в Украйна, също се е влошило

Критикът на Кремъл обитава и в последните седмици от живота си в изолатор в строгия сибирски затор „ Полярен вълк “, където за последно е бил 15 дни.

Това е 27 път, в който той е подложен в изолатор, откогато е изпратен в колонията, а съответно в „ Полярен вълк “ - четвъртият път. За цялата си излежана до гибелта присъда  той прекарва 308 дни в карцера.

Снимка: Reuters

Алексей Навални беше изместен в наказателна колония-3 в селището Харп, откакто през септември апелативният съд отхвърли жалбата му против 19-годишна присъда по дело за „ екстремизъм “. Преди това опозиционерът излежаваше присъдата си в колония № 6 със непоколебим режим в селището Мелехово във Владимирска област.

Най-отдалеченото място в някогашна постройка на ГУЛАГ

Снимка: Reuters

Колонията „ Полярен вълк “ е една от най-отдалечените, построена е въз основата на някогашна постройка на ГУЛАГ. ИК-3 се намира в зоната на безконечната заледеност, до там е доста мъчно да се стигне и няма системи за доставка на писма.

Снимка: Reuters

Условията в наказателната изолационна килия са изключително тежки: на пандизчиите не се дава спално долни дрехи, нямат право на свиждания, да се обаждат по телефона, да получават колета извън и да си купуват храна в магазина.

Откога Навални е в пандиза?

Навални е в пандиза от февруари 2021 година Той беше арестуван на летището при завръщането си от Германия, където се лекуваше от отравяне с „ Новичок “, и изпратен в наказателна колония, упрекнат, че е нарушил изискванията на пробацията си по делото „ Ив Роше “. След това политикът е наказан по редица други обвинявания, в това число за машинация, за която се твърди, че е взел участие, до момента в който е желал дарения за президентската акция през 2018 година

Срещу Навални са формирани общо 14 наказателни каузи.

През август 2023 година Московският градски съд осъжда Алексей Навални на 19 години затвор в наказателна колония със специфичен режим по дело за основаване на „ екстремистка общественост “. Според управляващите тази общественост е учредената от него Фондация за битка с корупцията.

На 1 декември Навални съобщи, че против него е формирано още едно наказателно дело за вандализъм.

Изчезването на Навални

В края на предходната година юристите мна Алексей оповестиха, че са изгубили връзка с него и считат, че е затворен в наказателна колония на към 250 км източно от Москва. Тогава Белият дом съобщи, че е „ надълбоко смутен “ от известията за изгубването на Навални.

През декември той не се явява на няколко планувани правосъдни съвещания. На 22 декември правният му екип заяви, че е липсващ за 17 дни.

Снимка: Reuters

След като се подават 680 молби за определяне на местонахождението на Навални, на 25 декември екипът му афишира, че го е „ намерил “ на повече от 1000 километра в наказателната колония ИК-3 в Харп.

Кремъл разгласи, че не следи обстановката със пандизчиите

Навални от дълго време е бодил в очите на президента Владимир Путин, като разобличава корупцията по високите етажи на властта, води акция против ръководещата партия „ Единна Русия “ и провежда някои от най-големите антиправителствени митинги, следени през последните години.

Снимка: Reuters

Смъртта на Наваляни идва малко преди президентските избори в Русия, които ще се проведат на 17 март и на които Путин ще се кандидатира за петия си мандат, което може да му разреши да резервира властта си най-малко до 2030 година, написа Си Ен Ен.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР